Bulvár

Félsz az AstraZeneca-tól? 425000:1-hez az esélyed, hogy baj lesz!

Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca vakcinát! 

Boris Johnson felháborodva adott interjút, hogy az AstraZeneca oltóanyagát több ország veszélyesnek ítélte meg.
Az egyesült királyság miniszterelnöke elmondta, hogy náluk a világon a legszigorúbb, a gyógyszer minőségi ellenőrzés, és Ők semmilyen jelet nem találtak arra vonatkozóan, hogy az AstraZeneca veszélyt jelentene. 

Eddig a világon 17 millió embert oltottak be AstraZenecával, és eddig 40 esetben jelezték, hogy a betegnél komoly mellékhatások jelentkeztek. Jellemzően trombózis. De volt olyan beteg is aki meghalt miután megkapta az oltást.
Egyelőre a szakemberek vizsgálják hogy a halál,  az oltóanyag beadása miatt következett-e be. 

Ugyanakkor Dr. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy bármely oltóanyag válthat ki olyan reakciókat egyes embereknél, ami akár halált is okozhat. Ezek az esetek rendkívül ritkák, de a kockázata megvan.

Összegzésként annyit el lehet mondani, hogy az AstraZeneca semmivel sem jelent nagyobb veszélyt, mint bármelyik másik oltóanyag.
Csak, hogy számszerűsítsük mennyire csekély a veszélye annak, hogy valami komoly baj történik kiszámoltuk %-os arányban az esélyét annak, hogy mit is jelent valójában ez a 17 millió beoltott ember után felmerülő 40 gyanús eset.
Ennyi az esélye, hogy mellékhatás komoly problémát okozzon: 0.00023

Aki komoly krónikus betegségben szenved, és a veszélyeztetett korosztályba tartozik, az nyugodtan beoltathatja magát az AstraZeneca oltással, hiszen ez az arány egy elfogadható kockázat. Nyilván nem kell hangsúlyozni, hogy egy krónikus betegnek a koronavírus sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint az oltás. Ezért emiatt a 40 eset miatt visszautasítani az oltást egy hatalmas ostobaság, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk.
Talán olyan, mint ha valaki azért nem ülne volán mögé, mert néha vannak balesetek az utakon. 

megjegyzés: 425000:1 hez az esély, akkor releváns, ha és amennyiben bebizonyosodik, hogy a komoly mellékhatások azok kizárólag az Astrazeneca oltóanyag beadása következtében alakultak ki. 

error: Nem! 🤬