Bulvár

Spórolni a karácsonykor, rezsi csökkentése

A karácsonyfaizzó kérdése mellett fontosabb a házak homlokzatára, erkélyre kirakott, vagy a fél kertet körbefutó dekoráció. Ezek nagy része nem energiatakarékos világítás. A fényfüzérek energiafelvétele elérheti a 200 wattot is óránként, vagyis itt már több ezer forint áramártöbbletről lehet beszélni az adventi időszakban, pláne, ha ezek a dekorációk egész nap be vannak kapcsolva. Ilyen esetekben sokkal olcsóbb a ledes karácsonyi égősor, leginkább azért, mert hosszabb az élettartama és nagyon kevés áramot vesz fel. 

A legjobb a napelemes fényfüzér

Ezekkel a világításokkal, illetve az éjszakai lekapcsolással egész hónapban (advent alatt) sokat lehet spórolni. Így a modern égősorok négy-öt év alatt behozhatják az árukat. A karácsonyi világításban ebben az időszakban a pár ezer forintos termékektől a több tízezer forintosig minden megtalálható az üzletekben. Az árak meglehetősen nagy intervallumban szóródnak, attól függően, mennyire modern a technológia. A LED-technológia azért is érdekes, mert az alacsony áramigénye miatt egyre több termék működtethető elemről, akkumulátorról, sőt ma már vannak napelemes fényfüzérek is. Ezen termékek áramfogyasztása egyáltalán nem jelenik meg az áramszámlában.

Az égősorok teljesítményét mindenképpen szakembertől érdemes megkérdezni, ugyanis az olcsóbb termékeken nem mindig tüntetik fel egyértelműen a világítótestek valós áramigényét.

error: Nem! 🤬